Äntligen dök boken upp. Under redaktörsutbildningen hos JWförlag fick vi arbeta med manusutveckling av manuset till Andra dimensionen av Heléne Tingsmark. Det är första delen i fantasy-trilogin Custodia Animarum och är spännande äventyr som även tar upp de stora frågorna om livet, döden och själen. Ska bli väldigt intressant att läsa det färdiga resultatet.

Det är modigt att ta hjälp för att få sitt manus så bra som möjligt. Jag vet själv hur svårt det är att låta någon annan läsa ens text innan man känner att nu är det klart. Så är det sällan det. Det är lätt att fångas av sin egen text. Du har allt i huvudet, hur alla ser ut, låter och vad ens karaktärer tänker och gör. Det kan vara skrämmande att låta någon annan få läsa och som kan tolka in saker som du aldrig menade. Samtidigt kan det vara just det du behöver för att din text ska bli ännu bättre. Någon annans ögon som hittar bristerna i karaktärerna eller luckorna i historien.

Att vända sig till en lektör för att få ett professionellt utlåtande om sitt manus kan vara en god investering och det är på samma gång ett bra sätt att utvecklas som författare. Du får reda på vad som är bra men du får även hjälp med att upptäcka var manuset kan ha sina svagare punkter och får tips om hur du kan göra ditt manus ännu starkare.

Är det nu så att var tredje svensk vill ge ut en bok så innebär det en oerhörd konkurrens. Av de drygt tre tusen manus som skickas till Bonniers per år är det bara ett fåtal som får chansen att debutera. Då behöver man ha ett riktigt vasst manus redan från start för att sticka ut. Det kan en lektör hjälpa till med. Här kan du läsa mer om min lektörstjänst.